HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Aile Hukuku Temelli Arabuluculuk Tartışmaları Çalıştayı Yapıldı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

17:18 . 14 Ekim 2024

7 Ekim 2024 Pazartesi günü İzmir Barosu tarafından “Aile Hukuku Temelli Arabuluculuk Tartışmaları” başlıklı çalıştay gerçekleştirildi.

 

Çalıştayın açılış konuşmasını İzmir Barosu Başkan Yardımcısı ve İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezinden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Zöhre Dalkıran yaptı. Dalkıran konuşmasında “Siyasi iktidar ‘ailenin güçlendirilmesi’ başlığı altında boşanmaları zorlaştırmaya, kadınların bağımsız bir hayat kurmasını engellemeye ve eşit yurttaşlık hakkından yararlanma koşullarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarına ilk günden başlamıştır. Bakan Tunç’un ‘Aile hukukunu sil baştan ele alacağız.’ ifadesi bu iradenin bir yansımasıdır. AKP iktidarının bu alanda yaptığı tüm düzenlemeler giderek yaşlanan nüfusun bakım yükünü kadına yükleme, devletin elini çektiği tüm alanlarda; eğitimde, sağlıkta, sosyal hizmet alanlarında boşluğu kadınların “itaatkar, sebatkar, fedakar” emeğiyle doldurma, ekonomik krizlerin yükünü emekçi halka yüklerken aile üyelerinin hayatta kalmasının yükünü de kadınların sırtına yükleme amacını taşıyor. Kadınlardan susmaları ve itaat etmeleri bekleniyor. Biz, İzmir Barosu olarak, kadınların kazanılmış medeni ve siyasi haklarının gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Her alanda mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

 

Aile Temelli Arabuluculuk Projesi kapsamında hayata geçirilmeye çalışılan uygulamalar ve Aile Temelli Yeminli Arabuluculuk Sertifika Programları Uygulama Yönergesi ile yapılan düzenlemeler İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi üyesi Av. Merve Düzgün tarafından aktarıldı.

 

Söz konusu sunumun ardından çalıştayın çerçevesini oluşturacak tartışma başlıkları ve alt başlıklar seçilme gerekçeleri de açıklanarak anlatıldı.

 

Tartışma başlıklarından ilki olan “Neden Aile Hukukunda Arabuluculuk Uygulaması Hayata Geçirilmeye Çalışılıyor? Boşanma Komisyonu Raporu Sekiz Yıl Öncesinden Bize Ne Anlatıyor?” başlığının aktarımı İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Av. Arzu Hazer Güngör tarafından; “Şiddet Ve Arabuluculuk Yan Yana Gelebilir Mi?  Söz Konusu Durumun Toplumsal Ve Hukuksal Yönden İncelenmesi” başlığının aktarımı Merkez üyesi Av. Ceren Şen Tosun tarafından; “Aile Hukukunda Arabuluculuk Uygulamasının Olası Riskleri, İddia Edilen Olumlu Ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?” başlığının aktarımı ise Merkez Yürütme Kurulu üyesi Av. Gözde Önal tarafından gerçekleştirildi.

 

Ardından çeşitli sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerden ve belediyelerden temsilci olarak gelen katılımcılar ve meslektaşlarımız üç grup halinde konu başlıklarını tartıştılar. Bu süreç sonunda grupların tespitleri Merkez üyesi Av. Asya Nena Örs tarafından sözlü rapor olarak sunuldu.

 

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz konuşmasında “Kadınlara ilişkin bütüncül politikalar uygulamayan siyasi iktidar şimdi de kadınlara yönelik şiddetin artmasına neden olabilecek aile hukuku temelli arabuluculuk uygulamasını hayata geçirmeye çalışıyor. Bizler her zaman olduğu gibi kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın haklarının hayata geçirilmesi için itirazlarımızı dillendirmeye ve bu alanda mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi. 

 

Hazırlanmakta olan çalıştay sonuç raporu en kısa sürede yayımlanarak meslektaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.