Hak Temelli Bir Çocuk Koruma Sistemi Oluşturulmalıdır

15:07 . 11 Ekim 2024

11 Ekim, Birleşmiş Milletler tarafından kız çocuklarının fırsat ve cinsiyet eşitsizliklerine dikkat çekmek için Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edilmiştir.

Kız çocuklarının maruz bırakıldıkları cinsiyet temelli ayrımcılık, ekonomik,  fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddeti,  çocuk yaşta zorla evlendirilmelerini,  eğitim hakkı ve diğer bütün hak ihlallerini ve bugün, yaşam hakkı ihlallerini de konuşmanın dayanılmaz ağırlığı altındayız.

2012-2013 eğitim öğretim yılında yasalaşan 4+4+4 adı verilen eğitim sistemiyle kız çocuklarının ilk dört yıldan sonra açık öğretime geçebilmelerinin önü açılmıştır. Bu nedenle çocuklar örgün eğitimden, eğitim ortamından koparılmış ve özellikle kız çocuklarının zorla evlendirilmelerinin önü açılarak cinsel, tarım alanında çalıştırılmalarının yasaklanmaması nedeniyle de ekonomik istismarının zemini devlet eliyle pekiştirilmiştir.

“Aile” dâhil tüm kapalı yapıların şiddet üretebileceğini Sıla bebeğin yaşamını yitirmesi ve sekiz yaşındaki Narin’in vahşice ve organize bir şekilde katledilmesiyle bir kez daha hatırladık.

Devlet, taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasalar gereğince ve ivedilikle önleyici/koruyucu yaklaşıma sahip, etkili, hak temelli bir çocuk koruma sistemi ve sistemin etkisini izleyecek hak temelli bir izleme mekanizması oluşturmak zorundadır. TBMM çatısı altında bir daimi Çocuk Hakları Komisyonu kurulmalıdır.

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, çocukla ilgili  her şeyin politik ve kamusal özellikleri olduğunun altını çizerek, çocukların doğuştan sahip oldukları insan haklarını kullanmalarını sağlamanın ve çocukları kendi aileleri de dâhil olmak üzere üçüncü kişilerin hak ihlallerinden korumanın devletin temel sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.