HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Yaşam Alanlarını Gasp Ettiğimiz Hayvanlar Yalnız ve Savunmasız Değildir

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

18:26 . 04 Ekim 2024

İzmir Barosu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde hayvan hakları ihlalleri ve yeni katliamların yolunu açacak yeni yasal düzenlemeye karşı bir açıklama yaptı. Hayvan Hakları Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aylin Aras Öztürk’ün okuduğu açıklamada 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun sokak hayvanlarını korumaya yönelik 6. maddesi için verdikleri mücadelenin, yasanın geçmesi sebebiyle maddelerin iptali ve uygulanmaması yönünde bir mücadeleye dönüştüğünü ifade etti. Öztürk özellikle 2 Ağustos’ta Meclisten geçen yasa değişiklikleriyle sokakta yaşayan hayvanların hapsedilmesi ve yuvalandırılamayan hayvanların öldürülmesinin önünün açıldığını belirtti.

 
Yeni Yasa Bir Katliamdır
 
 
Yasadaki yeni düzenlemeyle, başta köpekler olmak üzere sokakta yaşayan hayvanların hapsedileceğini ve belirli bir süre sonunda öldürüleceğini söyleyen Öztürk, "Bu çözüm değil, katliamdır" dedi. Geçmişte de hayvan popülasyonunun bu yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışıldığını ancak başarısız olunduğunu hatırlatan Öztürk, çözümün sadece kısırlaştırma olduğunu vurguladı.
 
 
Anayasa'ya Aykırı
 
 
Açıklamada, yeni yasanın Anayasa’ya aykırı olduğuna da dikkat çekildi. İzmir Barosu olarak Anayasa Mahkemesi’ne yasanın iptali için hukuki görüşlerini sunduklarını belirten Öztürk, ayrıca hayvanları düşmanlaştıran ve şiddeti teşvik eden söylemlerin sona ermesi gerektiğini belirtti.
 
 
Hayvan Hakları İçin Acil Çağrı
 
 
Öztürk, siyasi partilere seslenerek yaşamı savunan yasaların yapılması gerektiğini ifade ederek hayvanların aşılanıp kısırlaştırılmasını öngören yasaların uygulanmasını, hayvanlara karşı işlenen suçların cezalarının artırılmasını ve barınakların yalnızca tedavi ve rehabilitasyon amaçlı kullanılmasını talep etti.
 
 
İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada ayrıca, hayvanları mal statüsünden çıkaracak yasalar yapılması, hayvan üretim çiftliklerinin kapatılması ve av turizmi adı altında yapılan hayvan katliamlarının durdurulması gerektiği belirtildi.
 
 
Mücadele Devam Edecek
 
 
Son olarak İzmir Barosu, yasa dışı uygulamaların takipçisi olacaklarını ve hayvanlar için verdikleri mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini duyurdu. "Yaşam alanlarını gasp ettiğimiz hayvanlar, yalnız ve savunmasız değildir!" ifadeleriyle açıklama son buldu.