HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Kadın Cinayetleri Politiktir

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

13:01 . 26 Haziran 2024

Son 24 saatte tam 8 kadın! Bu cümlenin devamı bir başarı ya da mutluluk hikâyesi anlatabilirdi. Fakat biz bugün hayat ışığı söndürülen, katledilen kadınları konuşuyoruz. Hikâyeleri birbirine benzeyen, özgürlük isteyen, medeni bir varlık olarak kabul görmek ve yaşamak isteyen kadınlardan bahsediyoruz. Türkiye’nin çok farklı yerlerinden, benzeyen hayat öyküleri olan kadınlardan…

 

Boşanmak istediği eşi ya da ayrılmak istediği sevgilisi tarafından sokak ortasında katledilen, tek istediği yaşamak olan ve yaşam hakkı elinden alınan kadınlardan…

 

Kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddetin yakıcı bir sorun olarak varlığını sürdürdüğü gün gibi ortada. Uluslararası sözleşmeler ışığında bu şiddeti önleme yükümlülüğü bulunan devlet ise üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği gibi bir de kadınların şiddetten korunmak üzere sahip oldukları hakları bir bir ellerinden alıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede hukuka aykırı bir şekilde çıkılmasından alınan cesaret, eril şiddeti beslemeye devam ediyor.

 

Cins kırımına varan bu şiddet haline son vermek bir yana siyasi iktidar, boşanma oranlarının artmasını kadın katliamından daha çok dert ediniyor. Kadının evlilik birliği içerisinde uğradığı şiddeti yok sayarak bu şiddetten kurtulmasının önünde engel teşkil eden politikalar üreten yönetim anlayışı bu şiddetin failidir., tüm bu şiddetin failidir. Çünkü CEDAW ve ilgili diğer uluslararası sözleşmeler gereğince kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddetin önlenmesi, devletin yükümlülüğüdür. Ancak ne uluslararası sözleşmelerin gereği yerine getirilmekte ne de 6284 sayılı Kanun bağlamında verilmiş olan koruyucu ve önleyici tedbir kararları gereği gibi uygulanmaktadır.

 

“İstanbul Sözleşmesi’ne ne gerek var, 6284 sayılı Yasa’mız var.” diyenler, bu yasayı gereği gibi uygulamamakta ısrarcı görünüyor. Bu Yasanın gereği gibi uygulanması konusundaki mücadelede sorumluluğumuzun bilincinde olarak, öldürülen kadınların davalarının takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

Saygılarımızla.

ADANA BAROSU

ADIYAMAN BAROSU

AĞRI BAROSU

AKSARAY BAROSU

AMASYA BAROSU

ANKARA BAROSU

ANTALYA BAROSU

ARDAHAN BAROSU

AYDIN BAROSU

BALIKESİR BAROSU

BARTIN BAROSU

BATMAN BAROSU

BİLECİK BAROSU

BİNGÖL BAROSU

BİTLİS BAROSU

BOLU BAROSU

BURDUR BAROSU

BURSA BAROSU

ÇANAKKALE BAROSU

ÇANKIRI BAROSU

ÇORUM BAROSU

DENİZLİ BAROSU

DİYARBAKIR BAROSU

DÜZCE BAROSU

EDİRNE BAROSU

ELAZIĞ BAROSU

ERZİNCAN BAROSU

ERZURUM BAROSU

ESKİŞEHİR BAROSU

GAZİANTEP BAROSU

GİRESUN BAROSU

GÜMÜŞHANE BAROSU

HAKKARİ BAROSU

HATAY BAROSU

IĞDIR BAROSU

ISPARTA BAROSU

İSTANBUL BAROSU

İZMİR BAROSU

KARABÜK BAROSU

KARS BAROSU

KASTAMONU BAROSU

KAYSERİ BAROSU

KIRIKKALE BAROSU

KIRKLARELİ BAROSU

KIRŞEHİR BAROSU

KİLİS BAROSU

KOCAELİ BAROSU

KONYA BAROSU

KÜTAHYA BAROSU

MALATYA BAROSU

MANİSA BAROSU

MARDİN BAROSU

MERSİN BAROSU

MUĞLA BAROSU

MUŞ BAROSU

NEVŞEHİR BAROSU

NİĞDE BAROSU

ORDU BAROSU

OSMANİYE BAROSU

SAKARYA BAROSU

SAMSUN BAROSU

SİİRT BAROSU

SİNOP BAROSU

SİVAS BAROSU

ŞANLIURFA BAROSU

ŞIRNAK BAROSU

TEKİRDAĞ BAROSU

TOKAT BAROSU

TRABZON BAROSU

TUNCELİ BAROSU

UŞAK BAROSU

VAN BAROSU

YALOVA BAROSU

YOZGAT BAROSU

ZONGULDAK BAROSU