HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Hukuk Fakültesi Öğrencileri İle Toplumsal Cinsiyet Bakış Açısı İle Kadın Hakları Forumu gerçekleştirildi

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından 8 Mart Etkinlikleri kapsamında hukuk fakültesi öğrencileri ile toplumsal cinsiyet bakış açısı ile kadın hakları forumu düzenlendi.

14:42 . 18 Mart 2019

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından 8 Mart Etkinlikleri kapsamında hukuk fakültesi öğrencileri ile toplumsal cinsiyet bakış açısı ile kadın hakları forumu düzenlendi.

 

Forumda konuşan Av. Funda Ekin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerçekleştirdiği sunumuna biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyetin farkını, kalıp yargıları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramlarını anlatırken Av. Nilgün Şentuna, Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi’ne gelen şiddet başvurularından çarpıcı örnekler paylaştı. Sunumunda toplumsal cinsiyet temelli şiddet türlerini tanımlayan Av. Gökçe Çiçek Türkmen, psikolojik, ekonomik, fiziksel veya cinsel biçimde uygulanan şiddet türlerinin çoğu zaman iç içe geçtiğini ifade ederken LGBTİ’lere yönelik şiddet hakkında konuşan Stj. Av. Mahmut Şeren ise toplumsal cinsiyet rolleri ve önyargıların; kişilerin cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerini “tek doğru ve normal” iddiasıyla heteroseksüel ve natrans olarak belirlediğini söyledi. Av. Figen Merder ise Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi hakkında gerçekleştirdiği sunumunda İstanbul Sözleşmesi’nin şiddete karşı önleme, koruma, kovuşturma ve politika üretme şeklindeki dört temel ilke çerçevesinde oluştuğunu söyledi.

 

6284 Sayılı Kanun hakkında konuşan İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım ise Kanun hakkındaki karalama çalışmalarının dikkate alınması gerektiğini söyleyerek Kanunun öneminin özetle, şiddet mağdurlarının koruma alanlarını ısrarlı takip mağdurlarını da kapsayacak şekilde genişletmesinden ve mağdurun evli olmasının aranmasına son vermiş olmasından kaynaklandığını belirtti.