HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Avukatlık Mesleğinin Ekonomi Politiği ve İşçi Avukatlık Paneli Yapıldı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından Türkiye’de bir ilk olarak kurulan İşçi Avukatlar Merkezi 19 Ocak 2019 günü “Avukatlık Mesleğinin Ekonomi Politiği ve İşçi Avukatlık” başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

10:25 . 27 Ocak 2019

Moderatörlüğünü Av. Özgü Türk'ün yaptığı ve Dr. Kasım Akbaş ile Av. Ender Kendirli’nin konuşmacı olarak katıldıkların panelin açılışında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, “gözlerimizi kapatınca bazı şeyleri yok sayamıyoruz. İşçi avukatlık da bunun gibi bir şey. Biz gözümüzü kapatsak da o hayatın içerisinde bir yerde bizim dışımızda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bunu yok sayarak kurtulmak, bunu yok sayarak üstesinden gelmek mümkün değil. O zaman gerçekten işçi avukatlığı kabul etmek, işçi avukatlık gerçeğini içselleştirmek ve işçi avukatların sömürülmesini engelleyecek, işçi avukatların haklarıyla birlikte var olmasını sağlayacak bir takım düzenlemeleri hayata geçirmek lazım” dedi. 
 
 
Panelin açılışını yapan Av. Özgü Türk, İşçi Avukatlar Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgi vererek amaçlarının işçi avukatların sorunlarına çözüm üretmek olduğunu dile getirdi. 
 
 
Dr. Kasım Akbaş, işçi avukatlık bir dönüşümün sonucunda ortaya çıktığı belirterek "Proleterleşme olgusu sadece avukatlara özgü değil. Ellili, altmışlı yıllardaki proleterleşme süreci ile birlikte profesyonel mesleklerin tamamında bir işçileşme yaşanıyor.  Orta sınıf dediğimiz devasa bir kitle üretim araçlarındaki değişiklikten dolayı işçileşti. Üretimdeki pozisyonlarının değişmesi, avukatların niteliğini ve statülerini kaybettirdi. Bu sınıfsal bir tabakalaşmadır, iktisadi kökenlidir ve kişisel de değildir. Önceki yıllardaki gibi 3-5 yıl bir avukatın yanında çalışıp sonra bürolarını açan avukatlarla karşı karşıya değiliz, daha uzun süreler ve belki meslek hayatı boyunca işçi kalacak avukatlarla karşı karşıyayız. Avukat emeği kapitalist ekonomi sürecinin bir parçası haline gelmiş durumda. Artı değer üretmeye başlayan hizmet sektörünün de bir parçası" dedi. 
 
 
İşçi Avukat Ender Kendirli de sadece avukatlıkta işçileşmenin ele alınması durumunda eksik kalınacağını dile getirerek şunları söyledi "Toplumsal dönüşümle birlikte ele almalıyız. Bu dönüşümden beyaz yakalı bütün meslek grupları payını alıyor, saygınlıkları yırtılıp atılıyor. Avukatların da işçileşmesi de arzın fazlalığından dolayı değişimden kaynaklıdır. Mezun olan hukuk fakültesi öğrencisinin sayısı fazla olması hak aramasına engel oluyor. İşçi avukatlar merkezi işsiz kalma tehdidi ile karşı karşıya olan meslektaşlarımızın yanında olmak için kuruldu. İşçi avukatlığı kabul etmemek işçi avukatların yaşadığı sorunları da görmezden gelmektir” dedi.