İzmir Barosu tarafından Avukatlar Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, “Faşizmin Hedefinde; Barolar ve Avukatlar” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Yoğun katılımla düzenlenen etkinlikte, Türkiye’de hukuk devleti ilkesine yönelik tehditler ve savunma mesleğine yönelik baskılar ele alındı.
Konferansa Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Bahar Gültekin Candemir, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İstanbul Barosu Başkanı Av. Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu ve İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, içinde bulunduğumuz dönemin, baroların ve avukatların ciddi baskılara maruz kaldığı bir dönem olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Ne yazık ki faşizmin artık sağanak yağışa döndüğü bir süreci yaşıyoruz. Şemsiyelerimizi açıp birbirimizin yanında direnme zamanıdır. 20 Mart’ta başlayan protesto ve boykot süreci baroların verdiği önemli bir sınavdı. Hukuksuzluklara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
İlk konuşmacı olarak söz alan İstanbul Barosu Başkanı Av. Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, konferansın başlığının Türkiye’nin mevcut durumunu özetlediğini belirtti. 2017 anayasa değişikliğini, “Cumhuriyet anayasacılığının sonu” olarak nitelendiren Kaboğlu, yürütmenin tek kişide toplandığı yeni sistemin hesap verilebilirliği ortadan kaldırdığını vurguladı. Baroların anayasal kuruluşlar olarak hukuk devleti için taşıdığı önemi hatırlatan Kaboğlu, avukatların bağımsızlığının demokrasinin teminatı olduğunu ifade etti.
TBB Başkan Yardımcısı Av. Bahar Gültekin Candemir, yargının siyasal baskılarla karar almaya zorlandığını, bu durumun yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini tehdit ettiğini belirtti. İstanbul Barosu’na yönelik hukuka aykırı müdahalelerin, yalnızca bir kuruma değil, savunma hakkına yönelik saldırılar olduğunu dile getiren Candemir, “Bedeli özgürlüğümüz de olsa hukukun üstünlüğünü savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
CHP Milletvekili Av. Mahmut Tanal ise konuşmasında, avukatlık mesleğinin bir mücadele alanına dönüştüğünü belirterek, meslektaşlarına yönelik şiddetin sistematik hale geldiğine dikkat çekti. Tanal, “Devlet, avukatı korumadan adaleti koruyamaz.” dedi.