ETKİNLİKLER

🏠  Anasayfa  ➝  Etkinlik Takvimi

SineBaro-Aman Doktor

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font
  • Etkinlik Tarihi : 05.08.2019
  • Etkinlik Saati : 21:00 - 23:00
  • Etkinlik Merkezi : İzmir Barosu Terası


HUKUK ve SİNEMA 
 
Yaşamın her alanını düzenleyen hukuk ile yaşamı ve dünyayı yorumlayan ve renkli  dünyası  içinde bizlere sunan  sinemanın yolları İzmir Barosunda kesişiyor…   Avukatlık Kanununun  öngördüğü  meslek içi eğitimin bir parçası olarak Baromuzun, SineBaro adıyla düzenlediği etkinliklerle hukuk, avukatlık mesleği , haklar ve özgürlükleri sinema filmlerinde izleyeceğiz, irdeleyeceğiz ve tartışacağız . Tüm meslektaşlarımızı 05.08.2019 saat 21.00'da Baro binamız çatı katında İzmir Barosu Sinema grubu ve Meslek içi eğitim grubunun ortak çalışmasında;  SineBaro çalışmamıza bekliyoruz. İlk film Djam ( Aman Doktor)
 
DJAM (AMAN DOKTOR) 2017

Değerli meslektaşlarımız, Sine Baro’nun açılış filmi olarak sizin için Fransız yönetmen Tony Gatlif’in prömiyerini  iki yıl önce Cannes Film Festivalinde yaptığı  “Djam” filmini seçtik.

 

Her filminde izleyicisini alıp, müzik eşliğinde bambaşka alemlere götürmeyi başaran Gatlif, bu kez çok iyi bildiğimiz bir coğrafyada Midilli’den İstanbul’a ve oradan da batı Trakya üzerinden Kavala ve tekrar Midilli’ye götürüyor bizleri.

 

Midilli adasında “ Aman Doktor” adlı teknesiyle turistler için tur yapan Kakourgos, teknesinin biyel kolu kırılınca, yenilenmesi için, uçarılık derecesinde özgür ruhlu genç kız Djam’ı İstanbul’a gönderir.   Yunanistan’da ekonomik krizin yaşandığı günlerdir.  Kakourgos  da bundan nasibini almıştır  Borçlu bulunduğu bankanın  yaptığı icra takipleri ve hacizler kapıya dayanmıştır. Bu nedenle adayı bırakamamış ve bu görevi Djam’a vermek zorunda kalmıştır. 

 

Bir yandan İstanbul’un gece hayatı ve özellikle rembetiko yapan “ Aman Bar”ları, diğer yandan da Suriyeli mültecilere yardım için ülkesinden Türkiye’ye gelen Avril adındaki Fransız kızı ile kesişen yolları söz konusu olunca  Djam için bu görevi yerine getirmek nasıl mümkün olacaktır?  

 

Djam (Aman Doktor) gerçekten çok katmanlı bir film.  Ön planda Djam ve Kakourgos’un geçmişten günümüze öykülerini izlerken, arka planda birçok toplumsal olayı izliyoruz. Mübadeleden, Albaylar Cuntası döneminde yaşanan sürgünlere ve bugün artık insanlık dramı haline gelen ilticaya kadar yaşanmış olan acılar bir yanda,   küreselleşmiş kapitalizmin dayattığı dünya düzeninde sömürü ve yoksullaşan insanların  dramı diğer yanda…  

 

Yönetmen Tony Gatlif,  Aman Doktor’da böylesine evrensel ve önemli konuları didaktik bir yöntem ile anlatmak yerine bir yol ve rembetiko filminin çokça neşeli ve ama biraz da hüzünlü seyirliği içinde sunuyor izleyicisine.

 

Cezayirli bir baba ve Çingene bir anneden 1948 yılında Cezayir’de doğmuş Tony Gatlif. Daha sonra ailece Fransa’ya göçmüşler. Sinema yaşamına 1975 yılında başlamış. Tüm filmlerini kapitalist toplumun “ötekileri” olarak kabul edilenlere adamış. Evsizler, yoksullar ve özellikle içinden çıktığı Çingenelere… Gatlif şu anda tam 71 yaşında ve dimdik ayakta. Bir yandan Paris’te, Fransa’nın en prestijli Sinema Okulu olan ’La femis’de profesör olarak çalışmakta diğer yandan, Djam gibi harika filmlere imza atmakta.

 

Bir çoğuna katılacağımız müzikleri, folklorik unsurları ve biz hukukçuların üzerinde çokça konuşacağımız olguları ile Djam (Aman Doktor) filminin sıcak yaz akşamında üzerine çokça düşüneceğimiz ve ama hoş bir seyirlik olacağı inancıyla, hepinize iyi izlemeler…

 

Hüseyin Özgür

ETKİNLİKLER