MERKEZLER

Kadına Yönelik Şiddet, Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli Yapıldı

İzmir Barosu tarafından 23 Mayıs 2017 günü “Kadına Yönelik Şiddet, Uygulamada Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Ege bölge barolarının da katıldığı çalışma iki oturum halinde yapıldı.

Ege bölge baroları ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı panelde konuşan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin son yıllarda büyük artış gösterdiğini ifade ederek “İzmir Barosu olarak başta kadın cinayetleri olmak üzere, kadınlara ve çocuklara yönelen bu şiddeti nasıl önleriz, neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yürütüyoruz” dedi.

Birinci oturuma İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Seyide Uludağ, İzmir Barosu üyesi Av. Tuğçe Denizer, Aydın Barosu üyesi Av. Neşe Menderes, Muğla Barosu üyesi Av. Fatma Gül Evren ve Uşak Barosu üyesi Av. Ezgi Sağcan, öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturuma ise Cumhuriyet Savcısı Mukaddem Gezer, Hakim Ali Soyer, ŞÖNİM Müdürü Gülsen Özkan, Aile içi ve Kadına Karşı Suçlar Büro Amiri Zülfiye Uluçam ve Polis Memuru Özer Özden konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, göreve geldikleri 2014 yılında öncelikle İzmir Adliyesi’nde bulunan Kadın Hakları Merkezi’nin fiziki koşullarını iyileştirmekle işe başladıklarını ifade ederek, “bugün İzmir Adliyesi’nde bulunan merkeze mağdur kadınlarımız gönül rahatlığı ile gidip özel görüşme odalarında gönüllü meslektaşlarımıza tüm sorunlarını anlatmaktadırlar” dedi. Bu şekilde sorunlarına daha hızlı ve daha kalıcı çözümler üretmeye başladıklarını belirten Av. Aydın Özcan, bu amaçla öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladıklarını ve bu protokol kapsamında İzmir Barosu’nun kadın hakları ve çocuk hakları alanındaki çalışmalarının belediyeye ait reklam panolarına ve toplu taşıma araçlarına asılarak İzmirlilere ulaştırılmaya başlandığını dile getirdi.

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin son yıllarda büyük artış gösterdiğini ifade eden Av. Aydın Özcan, 2016 yılında Türkiye’de 260’ın üzerinde kadın cinayeti işlendiğini söyledi. 2017 yılının ilk beş ayında ise sadece İzmir’de 13 kadının öldürüldüğünü söyleyen Özcan “İzmir Barosu olarak başta kadın cinayetleri olmak üzere, bu şiddeti nasıl önleriz, neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yürütüyoruz” dedi. Av. Aydın Özcan Kadın Hakları Merkezi’nde 350 avukatın bu amaçla gönüllü olarak çalıştığını söyledi.

Kadın Hakları alanında görev alacak avukatlar için kapsamlı eğitim çalışmaları düzenlendiğini söyleyen Av. Aydın Özcan,  “özellikle de meslektaşlarımızın iyi birer eğitimci olmasının yollarını arıyoruz. Bu konuda İzmir Barosu’nda çok deneyimli meslektaşlarımız vardır. Bu deneyimli meslektaşlarımız bölge barolarımız başta olmak üzere diğer barolara eğitim için gitmektedirler. Oradaki meslektaşlarımızla bilgi ve tecrübelerini paylaşmakta ve bu anlamda da Türkiye’deki kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için aynı zamanda işbirlikleri gerçekleştirilmektedir” dedi. Bu kapsamda sadece bölge barolarının değil aynı zamanda belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının da düzenledikleri her türlü çalışmaya katıldıklarını söyleyen Av. Aydın Özcan, bu işbirliklerini geliştirmeye açık olduklarını her zaman dile getirdiklerini sözlerine ekledi.

Benzer çalışmaların çocuk hakları alanında da sürdürüldüğünü söyleyen Özcan, kısa süre önce İzmir Adliyesi’nde bir çocuk hakları birimi oluşturulduğunu söyleyerek, “burada çocuklarımız için özel olarak hazırlanmış odalarda uzmanlar eşliğinde çocuklarla görüşmeler yapılıyor” dedi. Çocuk Hakları Merkezi’nde de görevli gönüllü avukatların sayısını arttırmak için her türlü çalışmanın yapıldığını dile getiren Av. Aydın Özcan, “Gerçekten İzmir Barosu olarak kadın hakları ve çocuk hakları alanında çok başarılı çalışmalar yürütüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı arttırarak devam ettireceğiz” dedi.

Şiddetin bu denli artmasının sebebinin cahillik olduğunu söyleyen Av. Aydın Özcan, “insanımızı tam olarak eğitemediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Seyide Uludağ ise panelin açılışında yaptığı konuşmada İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin çalışmalarını anlatarak, kadın haklarının sadece kadınların savunması gereken bir alan olmadığını söyledi. Av. Seyide Uludağ “Kadınlarımız haklarını bilmiyorlar, bilenler ise haklarını nasıl savunacakları konusunda fikir sahibi değiller. Bizim onlara yol göstermemiz lazım. Merkez olarak biz bütün gücümüzle bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Tabii sadece üzülmek yetmez. Şiddet mağduru kadınlara kesinlikle çok daha fazla yardımcı olmamız lazım. Bunun için biz buradayız ortak çözümler üretmemiz gerekir” dedi.