BASIN AÇIKLAMALARI

Basına ve Kamuoyuna

Öncelikle geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan meslektaşlarımızın dün gece serbest bırakılmalarından dolayı duyduğumuz mutluluğu ifade etmek isteriz. Bununla birlikte kamuoyunda yaratılmak istenen “İzmir Barosu gözaltına alınan meslektaşlarıyla ilgilenmiyor” şeklindeki algıya ilişkin de söyleyecek birkaç sözümüz olduğunu ifade etmeliyiz.

BASINA ve KAMUOYUNA

İzmir Barosu, tarihinin her döneminde hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı için mücadele etmiş, bu mücadelesinden darbe dönemlerinde bile en ufak taviz vermemiş bir kurumdur. İçinden geçtiğimiz günler, tüm yurttaşlarımız için olduğu gibi avukatlar için de zor günlerdir. İzmir Barosu bu zor günlerde de her zaman olduğu gibi açık olarak hukukun üstünlüğünden yana taraf olmuş ve her fırsatta bunu dile getirmiştir.

İlk örneklerinden biri olan İzmir Barosu Avukat Hakları Merkezi 2011 yılında kurulmuş ve bu merkez aracılığıyla her zaman meslektaşlarımızın yanında olunmuştur. Aynı Avukat Hakları Merkezimiz tarafından, henüz bir hafta önce, son günlerde yoğun olarak yaşanan avukat büro ve konut aramalarında Baro’yu temsilen gönüllü olarak görev alacak kırka yakın meslektaşımıza yönelik atölye çalışması düzenlemiştir.

Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan meslektaşlarımıza ilişkin olarak da;

İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi meslektaşlarımız büro aramalarında bizzat görev almış,

Meslektaşlarımızın büro aramalarının hukuka uygun ve mesleğin onuruna zarar vermeyecek nitelikte yapılması konusuna nezaret etmek üzere Başkanlığımızca temsilci görevlendirmeleri ivedilikle yapılmış,

Karşılaşılan sorunların çözümü noktasında Baro Başkanlığı aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile sürekli temasta bulunulmuş,

Arama tutanaklarına temsilcilerimiz tarafından gerekli şerhler konularak tamamlanmış,

Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan tarafından meslektaşlarımızın gözaltı sürecinin kısaltılması ve bir an önce ifade alınması hususunda İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ziyaret edilerek bizzat görüşülmüş,

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin, Baro Genel Sekreteri Av. İlke Erol ve CMK Servisi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Betül Harmanşah ifade ve sorgu aşamasında adliyeyi ziyaret etmişler ve meslektaşlarımızın savunmanlarından bilgi almışlar,

İfade alma sürecinde gözaltındaki meslektaşlarımızın savunmanlığını üstlenen meslektaşlarımızın sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak üzere Baromuzca gerekli tedbirleri alınmıştır.

Elbette İzmir Barosu olarak tüm bunları tek tek sayalım diye yapmadık. Daha önce benzer durumlarda nasıl davrandıysak yine öyle davrandık ve meslektaşlarımızın haklarına en ufak bir halel gelmemesi için çalıştık. Ne yazık ki yaptıklarımızı dile getirmek bile bize zul gelirken, bazılarının vicdan sınırlarını zorlayan eleştirilerine yanıt verme zorunluluğu doğmuştur.

İzmir Barosu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her ortam ve koşulda meslektaşlarımızın haklarını, bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 31.10.2017