HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

İş Hukukunda Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Semineri Yapıldı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

İzmir Barosu tarafından 22 Şubat 2017 günü düzenlenen “İş Hukukunda Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Semineri” düzenlendi

17:25 . 24 Şubat 2017

İzmir Barosu tarafından 22 Şubat 2017 günü düzenlenen “İş Hukukunda Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Semineri”nde konuşan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan “İş davalarında patron ile işçi karşı karşıya geliyor. Ekonomik anlamda bir dengesizlik söz konusu. İşçiler açısından bir mağduriyet yaşanmaması için dosyada davalı ve davacı vekillerinin de zorunlu olarak bulunması çok önemli” dedi.   
 
 
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Odaman ve aynı fakültede araştırma görevlisi olarak bulunan Eda Karaçöp’ün konuşmacı olduğu seminere çok sayıda meslektaşımız katıldı.
 
 
Seminerin açılış konulmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu’nun arabuluculuk konusundaki görüşlerini her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, "arabuluculuğun sadece meslektaşlarımız tarafından yapılması konusunda gerek baroların gerekse Türkiye Barolar Birliği’nin çalışmaları var” dedi. İş hukukunda dava şartı olarak arabuluculuk sistemi getirilmek istendiğini belirten Av. Aydın Özcan, “sadece arabuluculukla değil,  adli yardım sistemi gibi bir sistemin getirilmesi ve dava şartı olarak görülen arabuluculuk konularında davalı ve davacı vekillerinin de zorunluluk haline getirilmesini istiyoruz. Eğer bunu başarabilirsek hem meslektaşlarımıza ekonomik olarak katkısı artacak hem de vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin savunulması anlamında da çok büyük haksızlıkların önüne geçmiş olacağız. İş davalarında patron ile işçi karşı karşıya geliyor. Ekonomik anlamda bir dengesizlik söz konusu. İşçiler açısından bir mağduriyet yaşanmaması için dediğimiz gibi dosyada davalı ve davacı vekillerinin de zorunlu olarak bulunması çok önemli” dedi.   
 
 
İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Baro Genel Sekreteri Av. Atalay Aksay ise bu konuda geçtiğimiz günlerde daha küçük katılımlı bir çalışma yapıldığını ancak talep çok fazla olunca büyük bir seminer düzenlediklerini dile getirdi. 
 
 
Prof. Dr. Serkan Odaman yapmış olduğu sunumda bugüne kadar arabuluculukla çözümlenmiş uyuşmazlık sayısı on bine yaklaştığını belirterek bu rakamın üç bin kadarının 2017 Ocak ayı içerisinde olduğunu söyledi. Şu ana kadarki uyuşmazlıkların %80’inin işçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Serkan Odaman “o yüzden bu konuyu daha çok iş hukukçuları konuşuyor” dedi.
 
 
Araştırma Görevlisi Eda Karaçöp ise, taslağın “iş mahkemeleri kanunu tasarı taslağı” şeklinde geçmesine karşın, tasarı incelediğinde bunun bir torba yasa niteliği taşıdığını belirtti. Eda Karaçöp zorunlu arabuluculukla ilgili düzenlemeye bakıldığında bir tane madde gibi durmasına karşın bu maddenin başka maddelerde yansımalarını görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.