Medeni Kanunun Kabulünün Yıldönümü

17.02.1926 tarihinde kabul edilen 743 sayılı Türk Medeni Kanunu dönemi için bir hukuk devrimi olmuş, yıllar içinde çağdaşlaşan dünyaya paralel değişikliklerle, ülkemizdeki hukuk sisteminin özünü oluşturmuştur.

11:33 . 17 Şubat 2017

BAĞIMSIZLIK SAVAŞI VE CUMHURİYET DEVRİMİNİN YURTTAŞIN HUKUKUNDAKİ YANSIMASI OLAN TÜRK MEDENİ KANUNUNUN KABULÜNÜN 91. YILI KUTLU OLSUN

Bugün 17 Şubat; Türk Medeni Kanun’unun kabulünün yıldönümü.

17.02.1926 tarihinde  kabul edilen 743 sayılı Türk Medeni Kanunu  dönemi için bir hukuk devrimi olmuş, yıllar içinde çağdaşlaşan dünyaya paralel değişikliklerle, ülkemizdeki hukuk sisteminin özünü oluşturmuştur.

Ülkemiz ve dünya hukuk tarihinde önemli bir yeri olan  Medeni Kanun neden önemlidir? Yüzlerce yıl feodal üretim ilişkilerinin şekillendirdiği ve artık çağın gerisinde kalan hukuk sistemi, ülkemizde Bağımsızlık savaşı ve Cumhuriyet Devrimi ile birlikte değişmiş, çağın gereklerine uygun çağdaş dünyada devrim niteliğinde bir hukuk sistemine sahip olmanın önünü açmıştır.

Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, kul-tebaa değil yurttaşın esas alındığı ulus devletinde, Medeni Kanun yurttaşların haklarını eşit ve özgür hukuk süjeleri olarak düzenlemiştir. Bağımsızlık Savaşı ve Cumhuriyet Devriminin yurttaşın hukukundaki yansımasıdır Medeni Kanun!

Laiklik ilkesinin Anayasada dahi 1937 yılında ifade edilmesine rağmen Türk Medeni Kanunu laikliği, kadın erkek eşitliğini, kadın ve erkeğin özgür, eşit yurttaş olduğunu, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ilkelerini hukukumuza yerleştirmiştir.

Medeni Kanun ile ailede kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik; evlilikte resmi nikâh zorunluluğunun getirilmesi, tek eşli evliliğin kabulü, kadınların meslek seçme ve edinebilme hakkı, mahkemelerde tanıklık, boşanma ve mirasta kadın erkek eşitliğini gerçekleşmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasından Türk Milleti kavramının kaldırılmaya çalışıldığı, değiştirilemeyecek ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek  Anayasa’nın ilk dört maddesinin hedef alındığı bu zor günlerde bir kez daha Medeni Kanunun kabul edilip yürürlüğe girdiği günlerin mücadele coşkusu ve azmi ile bugünü kutluyor, İzmir Barosu ve İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin görev başında olduğunu bildiriyoruz.

Saygılarımızla.

İzmir Barosu Başkanlığı