Önceki Dönem Baro Başkanlarımızdan Av. Nevzat Erdemir Özlemle Anıldı

Görevi başında yaşamını yitiren İzmir Barosu’nun önceki dönem başkanlarından Av. Nevzat Erdemir yaşamını yitirmesinin üzerinden geçen sekiz yıla rağmen unutulmadı.

23:09 . 10 Ocak 2017

Urla İskele Mezarlığı’nda kabri başında İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Baro Yönetim Kurulu üyeleri, Av. Nevzat Erdemir’in ailesi, meslektaşları ve sevenlerinin katıldığı anma töreni ardından İzmir Barosu’nda ayrıca bir program düzenlendi.

Saygı duruşuyla başlayan programda, Av. Nevzat Erdemir’in ailesi ve sevenleri duygularını paylaştılar.

Av. Nevzat Erdemir Bugünleri Çok Önceden Görmüştü

İlk olarak konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Av. Nevzat Erdemir’in ülkenin cumhuriyet değerlerine, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, basın özgürlüğüne sahip çıkan ve bu değerler için büyük mücadeleler veren bir kişilik olduğunu vurgulayarak bugünleri o dönemlerde gördüğünü ifade etti. Düşüncelerini; yazıları, basın açıklamaları ve kitaplarıyla kamuoyu ile de paylaştığını, yaptığı bu çalışmalar sonucunda kendisinin önce barolar arasında, sonra da Türkiye’de tanındığını dile getiren Av. Aydın Özcan, Av. Nevzat Erdemir’in bir halk adamı olduğunu söyledi. Av. Aydın Özcan sözlerine şöyle devam etti: “Kendisi bir yandan ülkemizdeki vatandaşların temel hak ve özgürlükleri için mücadele verirken bir yandan da yurtdışında yaşayan Türklerin varlığı ile ilgili çalışmalar yapıyordu. Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanı olduğum dönemde ne zaman kendisini çağırsak her zaman gelirdi ve orada fikirlerini paylaşır, karşıt görüşte olanlara da saygı çerçevesinde fakat fikirlerinden hiç taviz vermeden yanıt verirdi. Kendisini bir kez daha, saygı, rahmet ve özlemle anıyorum.”

Nevzat Erdemir Bir Yurtseverdi

Kızları Yaprak Duygu Gürcan ve Işıl Yeşim Erdemir duygularını şiirle dile getirirken, Av. Nevzat Erdemir’in çok sevdiği torunu Semih Gürcan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Senin yolunda yürümekteyim. Ulusuma, ülkeme, insanlığa hizmet etme, katkıda bulunma hedefindeyim. Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir genç olarak sorumluluklarımın bilincindeyim. Öğütlerin doğrultusunda senin aydınlık yolunda emin ve kararlı adımlarla yürüyorum.”

Yargıtay eski daire başkanlarından Mehmet Handan Surlu, Av. Nevzat Erdemir’in çalışkan kişiliğini vurgularken, Av. Ertuğrul Perim ise idealizmine vurgu yaptı. Av. Abdülkadir Özdemir, Nevzat Erdemir’in hukukçuluğunun ötesinde, bir Türk devrimcisi, bir yurtsever ve bir ozan olduğunu belirtirken Av. Nermin Teomete, Av. Nevzat Erdemir’in o dönem kaleme aldığı yazılarının, basın açıklamalarının ve kitaplarının tekrar basılarak genç avukatlara yeniden ulaştırılması gerektiğini dile getirdi. Kendisiyle aynı yönetim kurulunda iki dönem çalışma imkânı bulduğunu söyleyen Av. İrfan Koçana ise, “Nevzat Erdemir, bugün çok ihtiyaç duyduğumuz Kemalist, yurtsever, vatanına, ülkesine sonuna kadar bağlı, canını verebilecek kadar bu ülkeyi seven örnek bir hukukçu ve örnek bir insandı” dedi.