11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü

18:17 . 10 Ekim 2016

Türkiye’nin Peru ve Kanada ile ortaklaşa hazırladığı tasarının BM Genel Kurulunda kabul edilmesi üzerine 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanmaktadır. Burada amaç kız çocuklara karşı ayrımcılık ve şiddetin sona erdirilmesi ve kız çocuklarının desteklenerek güçlendirilmesidir. Bugünün kız çocuklarına atfedilmesini isteyen ülkemizde cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kız çocukları korumak için ilan edilen 11 Ekim maalesef sadece yasalarda kalmaktadır. Kız çocuklarının okula, sağlık hizmetlerine ve özgür büyümeye ulaşmasının önündeki engellere karşı bir türlü etkin mekanizmalar oluşturulamamıştır.

·         “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2014” sonuçlarına göre Türkiye genelinde 181 bin 36 çocuk gelin bulunmaktadır; çocuk yaşta evlendirilen kız çocuk sayısı, erkek çocuk sayısının 21 katından fazladır. Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının % 14’ü 15 yaşın altındadır.

·         Hamilelik ve doğumun yol açtığı sorunlar 15-19 yaş arası genç kızlarda birinci ölüm nedenidir.

·         Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre erken evlilik ve nişanlanma nedeni ile eğitime devam etmeyenlerin %97.4’ü kız öğrencilerdir. Kız çocukların eğitimleri aileleri tarafından nişanlanma veya evlendirme gerekçesiyle yarıda kesilmektedir. UNICEF’in temel eğitimde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını gerekli gördüğü 25 ülke arasında Türkiye’ye de yer almaktadır. 2014 yılında ortaokuldan mezun olan 36 bin 401 kız çocuğu açık liseler de dahil olmak üzere hiçbir kuruma kayıt yaptırmamıştır. Bu da ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen kız çocukların sayısının, aynı durumdaki erkek çocuk sayısından 600 bin fazla olduğunu göstermektedir.

11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü kız çocuklar için bir bayram değil, eşitsizlikle mücadele günüdür. Bu nedenle sürekli ve kararlı bir devlet politikası ile kız çocuklarına yönelik ayrımcılık, ihmal ve istismarın ortadan kaldırılması için etkin mücadele yöntemleri oluşturulmalı, kız çocuklarının eğitim haklarını ve sosyal hayata aktif katılımlarını destekleyerek toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır.

İzmir Barosu; 2011 yılında kurduğu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi aracılığı ile hukuksal ve toplumsal alanda cinsiyet ayrımcılığına yol açan düzenleme ve uygulamalara karşı mücadele ederek kız çocuklarının hak ve özgürlüklerin teminatı olmaya devam edecektir.11.10.2016

İzmir Barosu

Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi