Dava Takibi-Baroların Müdahale Talebi Kabul Edildi

İzmir'in bir ilçesinde yaşları 6-11 arasında değişen çocuklara cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan sanığın 28.06.2016 günü görülen duruşmasını İzmir, İstanbul ve Mersin Baroları ile kadın dernekleri takip etti. Katılan baroların müdahale talebinin kabul edildiği duruşmada sanığın tutuklu yargılanmasına karar verildi.

12:05 . 29 Haziran 2016

Olayın gerçekleştiği yerde bir anaokulu öğretmeni tarafından ortaya çıkarılan çocuklara yönelik cinsel istismarın İzmir Barosu’na iletilmesi sonrasında Baro Başkanlığımız tarafından görevlendirilen Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi üyesi meslektaşlarımız bir araya gelerek söz konusu mahale ziyaret gerçekleştirmişler ve mağdur çocukların aileleri ile iletişime geçerek hukuksal destekte bulunulacağı ifade edilmiştir. Ailelerin vekâletnamelerini çıkarmalarını ardından bir çalışma grubu oluşturulmuş, grupta görev alan komisyon üyelerimiz gereken hazırlıkları yapmışlardır.

Davanın 28.06.2016 günü görülen duruşmasını İzmir, İstanbul ve Mersin Baroları ile kadın dernekleri takip etti. Katılan baroların müdahale talebinin kabul edildiği duruşmada sanığın tutuklu yargılanmasına karar verildi. Duruşma sonrası bir açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, “bu davayla ilgili olarak iki ay önce bir kadın derneği tarafından dilekçe verildi. Baromuzun Çocuk Hakları Merkezi’nde uzmanlaşmış meslektaşlarımızı olay yerine gönderdik. Mağdur ve mağdur yakınlarıyla görüşmelerini sağladık. Ve olayın çok ciddi boyutlarda olduğunu gördük. İzmir Baro Başkanlığı olarak davaya müdahil olma talebinde bulunduk. Üç baronun müdahilliği kabul edildi.” Baroların hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak görev ve yetkisi bulunduğunu belirten Özcan bu nedenle müdahilliğin çok önemli, mahkeme heyetinin bunu kabul etmesinin de çok olumlu olduğunu söyledi. Av. Aydın Özcan “bu tür davalarda her zaman aktif olarak görev alıyoruz, sadece İzmir'de değil yurdumuzun her köşesinde buna benzer olaylarda Karaman, Gaziantep, Mersin ve diğer illerimizde olan olaylarda da İzmir Barosu müdahil olmuş, davaları takip etmiş, sanıkların cezalandırılması için her türlü çabayı sarf etmiş ve birçok davada müdahil olmuş, kamu vicdanını rahatlatacak kararların çıkmasında üst seviyede rol oynamıştır. İzmir Barosu olarak cezaların caydırıcı olması için elimizden geleni yapacağız. Bugün görülmekte olan olayda ise çocukların yaşı ve çokluğu, yeni delillerin, yeni tanık anlatımları dikkate alındığında tutuklama kararı çok yerindedir” dedi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Nuriye Kadan ise, “bugün birlikte güç doğduğunu gördük ve bu davanın hızlı sonuçlanması için bir adım attık. Barolar müdahil olduğunda daha hızlı kararlar çıkıyor” dedi.