Mavi Kart Sahibi Avukatların Noterlik İşlemlerinde Avukatlık Kimliğini Kullanacakları, Mavi Kart İbrazının Zorunlu Olmadığı Hakkında Türkiye Noterler Birliği Yazısı

11:27 . 01 Aralık 2021

Baro Başkanlığımıza bazı noterlerce mavi kart sahibi avukatların noterlik işlemlerinde avukatlık kimliklerinin kabul edilmediği ve mavi kartlarının ibrazının istendiği yönünde gelen yakınmalar üzerine, Türkiye Noterler Birliği’ne yazı yazıldı. Yazıda, avukatlık kimliğinin Avukatlık Kanunu’nun 9. maddesi gereğince resmi kimlik hükmünde olduğu hatırlatılarak aksi yöndeki uygulamanın hukuka aykırı olduğu hususunun tüm noterlere bildirilmesi istenmiştir.

Türkiye Noterler Birliği’nce cevabi yazı ile baroya kaydolduktan sonra düzenlenen avukatlık kimlik belgesinin, 1136 sayılı Yasanın 9. maddesi uyarınca tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olması nedeniyle noterlik işlemlerinde kullanılabileceği, bu aşamada mavi kart ibrazının zorunlu olmadığı yönünde görüş bildirilmiştir.

Baro Başkanlığımızca yazılan yazıya ve Türkiye Noterler Birliği’nin cevabi yazısını aşağıda okuyabilirsiniz.