Düşünceye Özgürlük

"Barış için Akademisyenler" İnisiyatifi’nin 2016 yılında yayınladığı “barış bildirisi” nedeniyle imzacı akademisyenler siyasi bir linç ve çeşitli yaptırımlara maruz kaldı.

18:24 . 17 Temmuz 2019

18.01.2016 tarihinde Barış Akademisyenleri’ne gösterilen tepkilere karşı sessiz kalmamayı seçen bir grup yurttaş, İzmir, Ankara, İstanbul C. Başsavcılıklarına verdikleri dilekçelerle kendileri hakkında suç ihbarında bulundular.
İzmir’de kendisi hakkında ihbarda bulunan 88 kişiye propaganda suçu kapsamında soruşturma açıldı ve büyük kısmı hakkında iddianame düzenlendi. İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri’nde ayrı ayrı açılan davalarla düşüncenin cezalandırılması yargılamalarına devam ediliyor.
İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM), düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlal edilmek şöyle dursun, yok edildiği bir süreçte “düşüncelerinden ve düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmalarından” dolayı cezalandırılmak istenenlerin yanında olmak, yaşanan ihlallere karşı durmak amacıyla bir çalışma grubu kurulmasına karar vermiştir.
Çalışma grubu; bir yandan genel olarak düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlayan yasal-yargısal müdahalelerin tespitine ve çözümüne ilişkin hukuki ve teorik çalışmalar yapmayı, bir yandan düşüncelerinden dolayı ceza tehdidi altında bulunan barış savunucularına hukuksal destek vermeyi amaçlamaktadır.
Tüm İzmir Barosu üyesi avukatları çalışmalarımıza katkı, gücümüze güç katmaya davet ederiz.

İletişim: info@izmirbarosu.org.tr