İzmir Barosu Uluslararası Alandaki Çalışmalarını Hızlandırdı

İzmir Barosu Yönetim Kurulu, ülkenin en eski ve en saygın hukuk kurumlarından biri olan İzmir Barosu'nu uluslararası alanda etkin bir konuma taşımak için çalışmalarını hızlandırdı.

20:25 . 07 Temmuz 2019

Bu anlamda ilk adım olarak Uluslararası Hukuk Komisyonu üyelerinin katkılarıyla hazırlanan İngilizce internet sitesini yayına alan İzmir Barosu, böylece Baromuz hakkında temel bilgiler ve çalışmalarını anlatan içeriği uluslararası kamuoyunun dikkatine sundu. Meslektaşlarımızın da katkısıyla sitenin sürekli güncel tutulması ve bu sayede uluslararası camianın ve Türkçe bilmeyen ilgililerin baromuzun çalışmalarından haberdar edilmesi amaçlanıyor.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu, söz konusu çalışmalarla eş zamanlı olarak yurt dışındaki hukuk ağları ve barolarla ile ilişkilerini geliştirme kararı aldı.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarda Baro Başkanımız Av. Özkan Yücel, İran'ın Kazvin Barosu'nun davetlisi olarak katıldığı İran ve Türkiye'nin hukuk ilişkilerinin yanı sıra, vatandaşlık ve hukuk işlemleri, mülkiyet ve yatırım ile ilgili yasalar ve uluslararası ticaret tahkimi gibi konuların değerlendirildiği konferansta bir konuşma yaptı.

Öte yandan Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 27-28 Mayıs tarihlerinde düzenlenen "Güneydoğu Avrupa Hukuk Günleri" etkinliğine davetli olarak katılan Baro Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Deman Güler, açılışını Sırbistan Adalet Bakanı'nın yaptığı konferansın kapanış oturumunda "Türk Hukuk Pratiğinde Ayrımcılık Yasağı" adlı sunumu gerçekleştirdi.

Ayrıca, 25-27 Haziran arasında düzenlenen ve insan hakları merkezlerinin kapasitesinin geliştirilmesini hedefleyen çalışma ziyaretinde baromuzu temsil eden Av. Deman Güler, İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti ile İnsan Hakları İzleme Örgütü başta olmak üzere çeşitli hukuk kurumları ve insan hakları kuruluşları ile yapılan toplantılara katılarak İzmir Barosu'nun önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığı çalışmalar için ikili görüşmelerde bulundu.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu, tüm bu çalışmaların yanı sıra uluslararası alandaki etkinliklerinin kurumsal yapılara üyeliklerle güçlendirilmesi adına aldığı karar ile uluslararası arenada eksik kalan temsili kuvvetlendirmek için Avrupa Barolar Federasyonu’na (The European Bars Federation/FBE) resmi üyelik başvurusunda bulundu.

Baromuzun uluslararası alandaki çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel "İzmir Barosu, 111 yıllık tarihi ve on bine yaklaşan üye sayısı ile hem ülkemizin hem de Avrupa'nın en saygın ve en büyük hukuk örgütlerinden biridir. Böylesine değerli bir hukuk kurumunun uluslararası camiada kendini gösterememesini, sözünü söyleyememesini kabul etmiyoruz. Çağımız; düşüncenin hızla yayıldığı, bilginin sınır tanımaksızın ülkeler arasında dolaştığı bir çağ. Avukatlık mesleği de çağın gereklerine uygun olarak sınırları aşmalı ve dünya ile bütünleşmeli diye düşünüyoruz. Bu kapsamda yaptığımız anlaşmalarla meslektaşlarımızın dil becerilerini geliştirmek için Baromuz bünyesinde yabancı dil kurslarını hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde yapacağımız uluslararası etkinliklerle de İzmir Barosu avukatlarına dünyadaki çağdaş hukuk pratiği hakkında bilgilerini artırma fırsatı vermeyi hedefliyoruz. Bu manada gerçekleştirdiğimiz uluslararası çalışmaları hızlandırarak artıracağız. İzmir Barosu bundan sonraki dönemde uluslararası alanda Türkiye'nin en etkin hukuk kurumu olacaktır." dedi.