HABERLER

🏠  Anasayfa  ➝  Haberler

Yargıda Şeffaflığa İlişkin Avukatlar Çalıştayı

Sayfayı Yazdır Küçük Font Büyük Font

Yargıda Şeffaflığa İlişkin Avukatlar Çalıştayı 22-23 Aralık 2018 günlerinde İzmir barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. detaylı bilgiye haberin devamında bulabilirsiniz

12:53 . 16 Kasım 2018

Yargıda Şeffaflığa İlişkin Avukatlar Çalıştayı

22-23 Aralık 2018

BİZ OLMADAN OLMAZ !

 

“Yargıtay Etik, Şeffaflık ve Güven Projesi” kapsamında, Yargıtay’ın ev sahipliğinde 11-12.10.2018 tarihlerinde, “4’üncü Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi” düzenlenmiş, Yargıtay’ın ev sahipliğinde düzenlenen 3’üncü Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesinde onaylanan Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi bir kez daha teyit edilmiş ve 20.10.2017 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Bildirgesi Uygulama Tedbirleri Uzmanlar Grubu Toplantısı sonucunda hazırlanan “İstanbul Bildirgesi Uygulama Tedbirleri Taslağı” da bazı düzeltmeler yapılarak kabul edilmiştir.

 

Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesinin, mahkemelerin, avukatlık yetkisi olmayan kişilerin mahkeme nezdinde tarafları temsil etmesine izin verebileceğini belirtilen 3 numaralı ilkesi ve avukatların, yargı mensubu olmayan kişiler arasında sayıldığı 14 numaralı ilkesi ile koşulların gerekli kıldığı durumlarda, ruhsatsız uygun kişilerin mahkemede bir tarafa yardımcı olmasına izin verilmesi gerektiğini düzenleyen İstanbul Bildirgesi (Etkin) Uygulama Tedbirlerinin 3. maddesinin 11. bendi, adil yargılanma hakkının teminatı olan avukatların olmadığı bir yargı sisteminin hayalini kuranların ürünüdür.

 

Kişi hak ve hürriyetlerinin teminatı olması gereken Yargıtay’ın, demokratik hukuk sistemlerinde sözü dahi edilemeyecek düzenlemelere önayak olabilecek bir Bildirgenin imzacısı olması hususunu endişe ile izliyoruz.

 

Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi, uzun zamandır süregelen, Türkiye’de yargı bağımsızlığının ortadan kaldırılması ve savunmayı temsil eden biz avukatların, mahkeme salonlarından uzaklaştırılması sürecinin, karşımıza çıkan son halkasıdır.

 

Avukatlara yönelik baskıların sistematikleştiği ve yoğunlaştığı bir dönemde, Yargıtay’ın altına imza attığı metnin, avukatsız yargının inşasına giden yolda bir yeni dönemeç olduğunu öngörememiş olduğunun kabulü de mümkün değildir.

 

Adli Yıl açılışları ile hakim ve savcı atamalarının yürütmenin başı Cumhurbaşkanının Külliyesinde yapıldığı; kimseden emir almamanın simgesi olan düğmesiz cübbelerin önünün iliklenmeye çalışıldığı günlerde, hukuku ve bağımsız yargıyı savunacak tek kurum Barolardır. Tarih boyunca hiçbir muktedirin sesini kesemediği meslektaşlarımızla, savunma sıralarında olmaya devam edeceğiz.

 

Adil yargılanmanın ve şeffaf bir yargının garantörünün avukatlar ve barolar olduğunun bilinciyle 22-23 Aralık tarihlerinde İzmir’de tüm Baroların ve TBB’nin de davet edileceği “Yargıda Şeffaflığa İlişkin Avukatlar Çalıştayı” yapılması kararı alınmıştır.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

İzmir Barosu

Yönetim Kurulu adına

Başkan Av. Özkan YÜCEL